До 3 месеца Висшият съдебен съвет да избере прокурор, който да може да

...
До 3 месеца Висшият съдебен съвет да избере прокурор, който да може да
Коментари Харесай

Висшите магистрати да избират кой може да разследва главния прокурор, предлагат управляващите

До 3 месеца Висшият правосъден съвет да избере прокурор, който да може да проверява основния прокурор. Тази законодателна самодейност оферират от ГЕРБ и " Обединените патриоти " като съответните оферти по нея за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за правосъдната власт ще бъдат импортирани в Народното събрание, оповестиха на брифинг Десислава Атанасова и Красимир Ципов от ГЕРБ. 

Законодателната самодейност цели да отговори на рекомендациите на Венецианската комисия, на Европейската комисия и да се съобрази с тълкувателно решение на Конституционния съд във връзка със законопроекта на Министерския съвет от края на предходната година по същата тематика. 

Новото предложение планува правото да оферират подобен прокурор да имат най-малко 6 членове на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет. Кандидатите би трябвало да имат най-малко 12 години стаж като магистрати във висшите съдилища, добит статут на несменяемост, съществуване на високи професионални, нравствени и морални качества, както и да нямат дисциплинарни санкции през последните две години. Изборът на въпросния прокурор ще се прави от Пленума на Висш съдебен съвет с нормално болшинство.

" Делата за закононарушения, осъществени от основния прокурор, ще бъдат подсъдни на Специализирания углавен съд. Законопроектът на Министерския съвет предвиждаше за прокурор, проверяващ основния прокурор, да бъде предлаган завеждащият Инспектората към Върховната касационна прокуратура и да бъде избиран от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет ", посочи Красимир Ципов. 

Процедурата за оферти за прокурор, проверяващ основния прокурор, следва да стартира в едномесечен период след приемане на законодателните промени от Народното събрание. В период до три месеца Висш съдебен съвет би трябвало да избере този прокурор.

Новото законодателно предложение ще бъде изпратено на Венецианската комисия за мнение с молба да се произнесат в къс период, прецизираха депутатите. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР